Den Haag – 12 november 2024. Op deze historische dag van de landelijke staking van apotheekmedewerkers, doen ook de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) een krachtige oproep aan de overheid en zorgverzekeraars om in dialoog te treden over de dringende problemen die volgen uit de bekostiging van apotheekzorg. Deze leiden in de praktijk tot een ‘race to the bottom’.
De cao-onderhandelingen zijn vastgelopen omdat de vakbonden FNV en CNV een loonsverhoging en een verbetering van andere arbeidsvoorwaarden eisen die voor apotheken nu onmogelijk is. Deze impasse is ontstaan door het falende systeem van de bekostiging van de apotheek. Apotheken geven al jaren meer uit aan de stijging van lonen dan dat zij van zorgverzekeraars krijgen. Daar bovenop hebben zij te maken met de effecten van bezuinigingen door de overheid. Zorgverzekeraars stellen dat Nederland prima met 500 apotheken (1 op de 4) minder toe zou kunnen en gaan door met bezuinigen. Dit terwijl de bevolking groeit en vergrijst en er een toenemende behoefte is aan goede zorg. Ook gaan extra werkzaamheden in de apotheek door geneesmiddelentekorten en het preferentiebeleid ten koste van andere zorg en worden niet vergoed.
Karin Beuning, voorzitter van de WZOA, benadrukt de impact van het huidige bekostigingsmodel op apotheken en daarmee ook op apotheekmedewerkers en patiënten. “De werkdruk in apotheken is torenhoog en het huidige systeem van financiering werkt niet meer. Beleidskeuzes hebben geleid tot besparingen die ten koste gaan van de kwaliteit van zorg voor onze patiënten, de beloning van onze medewerkers en uiteindelijk ook ons bestaan,” aldus Beuning.
Apotheekmedewerkers in ziekenhuizen en medewerkers bij huisartsen worden aantoonbaar beter betaald. Werkgeversorganisaties begrijpen de frustratie over de achterblijvende loonindexatie. “Wij willen goede cao-afspraken maken en samen met apotheekmedewerkers goede zorgverleners zijn, maar dat kan alleen als het systeem dat leidt tot een ‘race to the bottom’ verandert” aldus Karin Beuning.
De inzet van apotheekmedewerkers voor goede zorg is van onschatbare waarde en onmisbaar in de toekomst. Werkgevers blijven zich daarom inzetten voor een oplossing die de medewerkers en daarmee ook de patiënten ten goede komt.
Ondanks de stakingen blijven apotheken alert op de beschikbaarheid van verantwoorde apotheekzorg. Patiënten moeten hun noodzakelijke medicijnen tijdig ontvangen, ook tijdens stakingen. Zorg die in overleg met de voorschrijver kan worden uitgesteld, zal mogelijk worden uitgesteld. Ook kan het zijn dat patiënten tijdelijk naar een andere apotheek moeten. Werkgevers vragen patiënten en zorgverleners om begrip voor deze situatie en voor het feit dat stakingen de toegang tot zorg voor patiënten tijdelijk kan bemoeilijken. Werkgevers zorgen ervoor dat de verantwoorde apotheekzorg niet in het gedrang komt.
Oproep
De WZOA en ASKA roepen de overheid en zorgverzekeraars op om in open dialoog te treden over een oplossing voor de huidige problemen in de apotheekzorg en om de ‘race to the bottom’ te stoppen. “Wij blijven ons inzetten voor een beter bekostigingsmodel, zodat er ruimte is voor loonindexatie en een eerlijke beloning voor apotheekmedewerkers,” concludeert Karin Beuning.
Concrete voorstellen van de werkgeversorganisaties zijn:
- Extra budget voor apotheken: Stel aan apotheken extra budget ter beschikking om de loonachterstand weg te werken. Dat kan door een deel van eerdere (indexatie) besparingen terug te geven.
- Indexatie van apotheektarieven met OVA: Zorg dat zorgverzekeraars apotheektarieven conform OVA (overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling) indexeren, dan groeien lonen mee met de inflatie. Dit kan uit de budgettaire ruimte die de overheid hiervoor jaarlijks geeft aan zorgverzekeraars.
- Budget voor extra werk door geneesmiddeltekorten: Geef zolang geneesmiddelentekorten voortduren extra budget voor de inspanningen van apotheekmedewerkers, dan kunnen er tijdelijk extra medewerkers ingezet worden of kan tijdelijk extra loon betaald worden. Dit kan door een deel van de besparingen door de overheid op budgetten voor apotheekzorg terug te geven.
- Waarborg apotheekbudget bij overheidsmaatregelen: Laat overheidsbesparingen – zoals pakketmaatregelen (het niet langer vergoeden van bepaalde medicijnen) – niet een op een ten koste gaan van budgetten voor apotheekzorg. Er staan omvangrijke pakketmaatregelen op stapel die de komende jaren, zonder de juiste waarborgen een negatieve impact gaan hebben op de werkdruk en de salarissen in de apotheek.